15 Aralık 2011 Perşembe

LOTR - Fellowship Of The Ring

sinema tutkumun doğuşundan bahsetmişken önce bu filmi anlatmazsam olmazdı canlar.


Fantastik ögelerle bezenmiş film Orta Dünya adı verilen bir mekanda geçiyor. Çeşitli ırklar (insan,ork,elf,hobbit,cüce, vs..) bir arada yaşıyor ve her zaman olduğu gibi iyilerle kötülerin mücadelesi söz konusu.

Hikaye, Orta Dünya'ya sahip olma ve herkesi kendisine köle yapma isteğiyle güdülen, Sauron adındaki kötü karakterin, kendisine bu tutkularını kazandıracak bir yüzük yapmasıyla başlıyor. 
Sauron; Elf,insan ve cüce hükümdarlarının gözünü boyamak için de birkaç afilli yüzük daha yapıp onlara hediye ediyor.
Kendi 'Tek Yüzük'ü sayesinde diğerlerini de kontrol edebildiğinden ölümcül bir güce sahip olarak ortalığı kasıp kavuruyor. Tabi mazlum halk da durur mu hemen birleşip Sauron'a karşı savaş açıyorlar. Kötülükler diyarı Mordor'da Hüküm Dağı'nın eteklerinde bir direniş başlıyor.
İyilerin ordusu elf ve insanların ittifağından oluşmaktayken Sauron'un da orklar ve daha birçok ölümcül yaratıklardan oluşan sağlam bir ordusu var. Onu yenmek neredeyse imkansızken insanların kralı Isildur sahneye çıkıyor ve yüzüğü Sauron'un parmağından kesip alıyor.
 Böylelikle Sauron mağlup ediliyor ancak ondan sonsuza kadar kurtulabilmek için Tek Yüzüğün yok edilmesi gerek. İşte asıl zahmetli süreç burada başlıyor.
Çünkü kişinin aklını başından alan, cezbederek istediği herşeyi yaptırabilen bu Tek Yüzük'ün yokedilebileceği tek yer Hüküm Dağı'nın ateşleri  ve ona karşı koymak imkansız. Dolayısıyla iradesine yenilen Isildur yüzük üstünde hak iddaa ediyor ve farketmese de onun kölesi olarak malum sonunu hazırlıyor.
 Mağlup olan Sauron'ın ruhu yüzüğe, yüzük de ona dönmeye çalışırken, Yüzük sahip olduğu herkesi kuklası gibi kullanmaya başlıyor. İlk kuklası Gollum adındaki bir yaratık oluyor. 500 yıl Gollum'un ömrünü uzatarak onunla bir mağarada yaşayan yüzük Gollumla bir yere varamayacağını anlayıp onu terk ediyor.

Şans eseri Bilbo Baggins adındaki bir hobbitin eline geçiyor.

Ve Mordor diyarında ilk defa hobbitlerin diyarı Shire adı yankılanıyor. Sauron bir zamanlar yüzük vererek kandırdığı dokuz insan hükümdarını kendi sadık hizmetkarları yapıyor. Bu dokuz kişilik ekibin adı Nazgul. Bunlar yüzüğü Bilbo'dan almak üzere Mordor'dan Shire'a doğru yola çıkıyorlar.


Bu esnada  60 yıl boyunca bir gram yaşlanmadan ama içinde birşeylerin tükendiğini hissederek yaşayan Bilbo, yüzüğün onda bir saplantı haline geldiğini farkediyor ve onu yeğeni  Frodo'ya bırakarak Shire'ı terketmeyi planlıyor, diğer bir deyişle ihaleyi ona bırakıyor.

Bilbo'nun kadim dostu Gandalf adındaki büyücü de bu noktada ortaya çıkıyor. Yıllarca araştırmalar yaparak tez yazdığı Tek Yüzük'ün izini süren Gandalf, hikayenin Gollum'dan sonraki kısmında tıkanıyor ve yüzükle ilgili araştırmasını askıya alıyor. Bu arada Bilbo'nun yüzüğünün TekYüzük olabileceğinden şüpheleniyor ama bir türlü emin olamıyor ta ki Bilbo onu parmağına takıp görünmez olana kadar. 

Olayı iş işten geçtikten sonra çözen Gandalf, Frodo'yu Tek Yüzük'ü alıp Shire'yı terketmesi için tembihleyerek danışmak için akıl hocası büyücü Saruman'ın yanına gidiyor.
Frodo yanına arkadaşları Sam,Merry ve Pippin'i de katarak Nazgullere görünmeden Shire'dan çıkmanın bir yolunu buluyor. Bu zorlu koşuda aralarına katılan Gandalf'ın arkadaşı Yolgezerle birlikte Ayrıkvadi'nin yolunu tutuyorlar.
Zorluklarla dolu yollardan geçen kahramanlarımız soluğu Ayrıkvadi'de alıyorlar. Gandalf ise dost bildiği Saruman'dan kazık yiyerek gecikmeli bir şekilde Ayrıkvadi'ye ulaşıyor.
Ayrıkvadi'nin efendisi Elrond, güç yüzüğü bulundu, akıbeti hakkında karar vermemiz lazım diye dört bir yana haber salarak divanı topluyor.
Toplantıya dört bir yandan gelen elfler,cüceler, insanlar, gandalf ve frodo katılıyor. Uzun uzun süren tartışmalardan sonra Elrond, üç bin yıl önce Isildur'a yalvardım yokedelim yüzüğü diye ama beni dinlemedi ağalar bu iş beni bağlamaz bir kişi gidecek Mordor'a, güç yüzüğünü Hüküm Dağının ateşlerine atacak işte o kadar diye postayı koyuyor.

 Bunun üzerine yüzüğü saplantı haline getiren Frodo, ben götürürüm diye ortaya atılıyor. Gandalf, dostları Sam,Merry, Pippin;Yolgezer(Aragorn),elflerden Legolas, cücelerden Gimli ve insan ırkından da Boromir biz de seninle gelcez diye ortaya atılıyorlar. Böylece Yüzük Kardeşliği kurulmuş oluyor.
Kahramanlarımız meşakkatli bir yolculuğa başlıyorlar. Tabi bu ilk bölümde arpa boyu kadar yol gidebiliyorlar. Cücelerin mekanı Moria ve Yüksek Elflerin mekanı Lorien'e kadar gidip insanların krallığı Gondor'u ucundan görebiliyorlar. Üçlemenin diğer bölümlerinde değineceğim onlara da.
Filmdeki mekanlar, dekor ve makyaj büyüleyici. Kötüler görünüşleriyle insanı tiksindirirken, iyiler, özellikle elfler güzellikleriyle büyülüyorlar.
 
Yüzük Kardeşliği üyelerini de kısaca tanıtayım da hikayede boşluk oluşmasın;


Frodo Baggins : Daha önce de söylediğim gibi güç yüzüğünü Gollum'dan alan Bilbo'nun yeğeni. Amcasının hikayeleriyle büyüyen Frodo Shire'dan dışarı çıkmamış ta ki yüzük ona gelene kadar.


Gandalf: Kendisi Gri Gandalf olarak da bilinir. Yüzük savaşlarında çok emeği geçmiş iyi büyücülerdendir. Bilbo'nun dostudur.

Sam Gamgee: Frodo'nun bahçıvanı, arkadaşı, dert ortağı, sadık bir hizmetkar.
Merry Brandybuck-Pippin Took: Frodo'nun kuzenleri.

Aragorn (Yolgezer): Isildur'un varisi. Gondor'un kralıdır. Ancak kral olmak istememiş, yüzüğün yarattığı iradesizlikten korkmuş kendini sürgün etmiştir. Dünyayı dolaşmıştır. Elrond'un kızı Arwen'e aşık olmuştur.

Boromir: Gondor tahtına vekalet eden Denethor'un büyük oğlu. Nice savaşlar kazanmış,cengaver.

Legolas: Elf. Yay ustası, uzak mesafeleri çok net görür. Cücelerden nefret eder.
Gimli: Cüce. Çok iyi balta kullanır. Elflerden nefret eder.
(bu ikisi habire didişecekler ama sonra çok iyi dost olacaklar)
  the end :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder